REKREATIVNA ZONA 5 – TERAZIJE <br> PREDŠKOLSKA USTANOVA NOVI BEOGRAD

Rolerijada
2017

REKREATIVNA ZONA 5 – TERAZIJE
PREDŠKOLSKA USTANOVA NOVI BEOGRAD

Prvi put ove godine na Rolerijadi PLUS, deca takmičari ali i sva druga deca posetioci, imaće priliku da se druže i zabavljaju u čak 6 rekreativnih zona. U dogovoru sa Sekretarijatom za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda, postavljamo 6 rekreativnih zona od Slavije do Terazija, u okviru kojih će deca zajedno sa svojim roditeljima, moći da se igraju zanimljivih igara, koje su pripremile pojedine Predškolske Ustanove.

Osnovna namera organizovanja ovih rekreativnih zona je da svima koji već dolaze na trke omogućimo da se pre ili posle svoje trkice, deca lepo zabave i druže, jer će centar grada biti zatvoren za saobraćaj sve do 16h.

 

 

Ova rekreativna zona, biće podeljena u 5 manjih zona (svaka veličine 13 x 10m), u kojima će po 2 vaspitačice da okupljaju desetak dece i njihovih roditelja koji se prijave na licu mesta za tu igru. Dovoljno je da samo stanete kod ulaza u tu zonu i sačekate da se predhodna igra završi i uživate u igri i druženju.
Igre traju po desetak – petnaest minuta, tako da možete da igrate i druge igre u toj zoni ili da obiđete i druge rekreativne zone i družite se i igrate nekih drugih igara. Pogledajte na sajtu kakve je igre spremila svaka rekreativna zona i na vreme se odlučite gde i u kojim igrama ćete učestvovati. Iskreno se nadamo da ćete uživati u svakoj igri i vremenu provedenom sa nama.

 

U petoj rekreativnoj zoni, na Terazijama, svoje igre i zabavu, predstavlja Predškolska Uprava NOVI BEOGRAD.

 

ИГРАРИЈЕ:

Ово је Зона традиционалних игара – подељена на пет мини зона у којима ће се деца и родитељи уз васпитаче сетити, играти се и забавити уз игаре које су се некада играле.

ПРВА МИНИ ЗОНА: Ластиш

ПРВА ИГРА:Цуп, цуп под мостић
Опис игре: Од ластиша формира се троугао тако да сваки угао затеже једно дете својим телом, најпре у висини колена затим, бокова и на крају струка. Једно играч стаје испред ластиша изговара речи Цуп, цуп под мостић и провлачи се испод ластиша, када се нађе у ластишу понавља исте речи и провлачи се изван ластиша. На свакој страници троугла играч понавља исту речиницу и на тај начин улази и излази из троугла, игра се усложњава увођењем још једног играча и подизањем ластиша од стране деце која држе ластиш. Играчи се смењују, они који држе ластиш и који се провлаче.

ДРУГА ИГРА: Хоп, хоп
Опис игре:
У игри учестује четри играча, двоје изводи задате покрете, двоје држи ластиш. Покрети су унапред задати. Први покрети изводе се у нивоу чланака, затим колена и на крају бокова. Победник је она екипа која све нивое пређе.

ДРУГА МИНИ ЗОНА: Кликери

ПРВА ИГРА: Кућица од четри кликера
Опис игре: На подлози се налази нацртан квадрат страница осам центиметара, у сваки угао стави се по један кликер. На растојању од једног метра нацртана је линија са које играчи гађају постављене кликере. У игри су два до четри играча, сваки играч ставља по један до два кликера у зависности колико играча игра, циљ је да се гађањем и котрљањем кликера из квадратног поља избаци кликер (кликер је између кажипрста и средњег прста леве руке који се „испуцава“ палцем и кажипрстом десне руке). Уколико играч оствари погодак, игра све док не промаши. На крају игре пребројавају се освојени кликери и проглашава најуспешнији играч.
ДРУГА ИГРА:Кликери на вије
Опис игре: Троје до петоро деце учествују у игри. Играчи су на линији гађања. Игра почиње када играчи поставе кликере на равну подлогу даље један од другог, сваки играч свој кликер поставља неповољније од оног који ће касније гађати. Основно правило је да се кликер другог играча гађа „вија“. Кликер другог играча који играч погоди, играч узима и гађа даље док не промаши. Играч који кликер изгуби, на исто место поставља нови кликер. Игра траје док играчи имају кликера, након тога се врши бројање кликера.

ТРЕЋА МИНИ ЗОНА:Игре са певањем

ПРВА ИГРА:Ласте, проласте
Опис игре: Деца формирају две колоне, дају име свакој колони. На почетку колоне деца се држе за руке и подигнутим рукама праве капију кроз коју пролазе остала деца уз заједничку песму:
Ласте, проласте на Мораву доласте,
ваша гора увела, а наша је зелена
Ој Веро, Веро, Веро отвори нам врата, Веро!
Пуј, пај затвара!
Када се песма заврши, капија се затвара. дете које се нашло у „капији“ опредељује се у коју колону ће да стане, када е определи стаје иза детета које држи капију.

ДРУГА ИГРА:Ринге, ринг, раја
Опис игре: Деца праве коло које се креће у круг уз песму:
Ринге, ринге раја пуна корпа јаја.
Дошо чика Паја па појео јаја.
Једно јаје мућ, а ми деца чуч.
Када деца изговоре „чуч“ сви у исто време чучну.

ЧЕТВРТА МИНИ ЗОНА:Игре гађања

ПРВА ИГРА: Ораси
Опис игре: Игарчи су на линији. Циљ, корпа са орасима од њих је удаљена три метра. Сваки играч у руци има по један орах, циљ игре је да орах из руке играч убаци у корпу са орасима, уколико успе из корпе носи један орах, уколико не успе на његово место долази други играч. Играч је у игри све док код себе има ораха.

ДРУГА ИГРА:Пирамида
Опис игре: У игри су два играча, испред њих две линије, једна линија прегледности одакле се врши гађање, друга на удаљености од три метра има где се налази пирамида од конзерви и чувар пирамиде. Сваки играч има задатак да помоћу дрвцета, погоди пирамиду и сруши што више конзерви. Чувар стоји поред пирамиде и у гађању може да га омета, вербално и гестовно, на шаљив начин, али не сме да заклони пирамиду телом, да омета дрвце којим се гађа хватањем или на други начин. Када играч заврши са гађањем, мења се са чуваром.

ПЕТА МИНИ ЗОНА:Школице

ПРВА ИГРА:Сунце
Опис игре: На бетону је кредом нацртано сунце чији зраци подједнако удаљени један до другог и чине сунчана поља. Поља су обележена бројевима од један до десет. Испред поља „један“ је квадрат који означава полазно место за игру. циљ је обићи круг око сунца, али тако да играч скаче из једног у друго поље, један круг у правцу кретања казаљке на сату, други супротан од кретања казаљке на сату тако што се у поља са непарним бројем стаје једном ногом, у поља са парним стаје са две.

ДРУГА ИГРА:Трља
Опис игре: Школица има десет разреда. изнад њих простор „небо“ који служи за окрет, бацајући плочицу-трљу, за сваки разред посебно, скакуће на једној нози до поља и враћа се назад. Када играч успешно пређе све разреде, баца трљу још једном, и у поље где падне плочица кредом уноси свој знак.

Са Вама и са децом играће се васпитачице: Милица Живановић, Милица Петровић, Јасна Тришић, Биљана Димитријвић, Мирјана Павловић Снегић, Снежана Добрић, Снежана Манојловић, Наташа Благојевић, Биљана Вишекруна и Виолета Вељковић, а предводи их Александар Аца Алексић.

 

SATNICA ROLERIJADE PLUS 2019:

 

9:30 – 11:00 – OKUPLJANJE I PODELA STARTNIH BROJEVA (po zonama)

10:15 – svečano otvaranje: BINA NA TERAZIJAMA

 

10:30 – PRVI DEO TAKMIČENJA – MASOVNE TRKE (deca od 7 do 10g): 10:30 do 10:50

10:30 – masovne trke na rolerima 500m – Slavija (dečaci i devojčice 7 i 8g zajedno) – 10 min

10:40 – masovne trke na rolerima 500m – Slavija (dečaci i devojčice 9 i 10g zajedno) – 10 min

  • u isto vreme, sa Terazija idu masovne trke trotineta na 500m – Terazije/Andrićev venac/Terazije

10:30 – masovne trke na trotinetima 500m – Terazije (dečaci i devojčice 7 i 8g zajedno) – 10 min

10:40 – masovne trke na trotinetima 500m – Terazije (dečaci i devojčice 9 i 10g zajedno) – 10 min

10:50 – podela medalja za predhodno održane trke – Bina na Terazijama

 

11:15 – DRUGI DEO TAKMIČENJA – TRKE NA 100m PO ZONAMA (deca od 4 do 7g): 11:15 do 14:15

TRKE NA ROLERIMA (100m) – SLAVIJA – 11:15 do 14:15

TRKE NA BALANS BICIKLIMA (100m) – CVETNI TRG – 11:15 do 14:15 

TRKE NA BICIKLIMA sa 2 pomoćna točka (100m) – ANDRIĆEV VENAC 1 – 11:15 do 14:15 

TRKE NA DEČJIM BICIKLIMA (100m) – ANDRIĆEV VENAC 2 – 11:15 do 14:15

TRKE NA TROTINETIMA (100m) – TERAZIJE – 11:15 do 14:15

 

11:15 – 14:15: RAD REKREATIVNIH ZONA (vaspitači sa decom)

Rekreativne zone i imaju pauzu u svakom satu (po 15-20 min) dok traju zabave u trkališnim zonama.

 

10:00: POČINJU PROGRAMI NA 4 BINE – DECA ZA DECU

10:00 – 15:00 BINA 1 – TRG REPUBLIKE – BELGRADE DANCE FUSION – PLESNI SPEKTAKL

11:00 – 15:00 BINA 2 – TERAZIJE – DEČJI HOROVI

10:30 – 15:00 BINA 3 – ANDRIĆEV VENAC – TEENAGE ROC&ROLL

10:00 – 14:30 BINA 4 – CVETNI TRG – DEČJE PREDSTAVE